Wódka o gładkim i „miękkim” smaku? To możliwe! Zobacz czym cechuje się wódka ziemniaczana
Najpopularniejsze wódki pite w Polsce to wódki zbożowe, ale jest dla nich ciekawa alternatywa. Wódka z ziemniaków jest od nich bardziej kremowa oraz łagodniejsza w smaku. To wręcz idealna opcja dla tych, którzy wolą alkohole o wysokiej pijalności. To również dobra propozycja na wszelkie imprezy okolicznościowe. Czym się cechuje?
Alkohol z ziemniaków
Wódki z ziemniaków powstają z użyciem warzyw, które mają wysoką zawartości skrobi. Ten rodzaj alkoholu charakteryzuje się gładszym, łagodniejszym profilem smakowym, a co za tym idzie stanowi świetny wybór dla tych, którzy wolą nieco delikatniejsze alkohole. Jest to świetna opcja na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe, gdzie jest dużo osób o różnorodnych preferencjach smakowych.
Baza z ziemniaków używana jest do wódek czystych, w których składzie znajdziemy wodę i spirytus rektyfikowany, ale także stanowi bazę dla wódek gatunkowych, czyli smakowych, takich jak popularna na polskim stole pigwówka czy orzechówka. W tym wypadku dodaje się składniki mające dodatkowy wpływ na smak i aromat.
Wódka ziemniaczana
W jaki sposób powstaje ten bardzo ciekawy trunek? Na początku, wszystkie składniki potrzebne do produkcji tego alkoholu bardzo dokładnie się oczyszcza; podstawę stanowią tutaj wysokiej jakości ziemniaki, które są bogate w skrobię. Surowce paruje się i w procesie zacierania rozkłada do cukrów prostych, w efekcie czego skrobia staje się płynna.
Kolejno następuje fermentacja za pomocą drożdży, destylacja i rektyfikacja, a ostatnim etapem w procesie jest dodanie wody i rozlanie alkoholu do butelek; jeśli chodzi o produkcję na terenie Europy, to przestrzegane muszą być dokładne zasady, które możemy znaleźć w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 roku.
Dobre wódki ziemniaczane
Wódki ziemniaczane produkowane są w stosunkowo wielu krajach, jednak trzeba podkreślić, że szczególnie wyróżniają się tu napoje z Polski. Ziemniaki, które pochodzą z polskich upraw, na których hodowane są warzywa o wysokiej zawartości skrobi, świetnie nadają się do produkcji trunków. Wpływa to na wyjątkowy profil smakowy wódki.
Popularność wódek z ziemniaków wzrasta, więc możemy coraz częściej zobaczyć je na sklepowych półkach. Na szczególną uwagę zasługują propozycje pochodzące z regionu wielkopolskiego, słynącego z hodowli wysokiej klasy warzyw.
Które wódki są z ziemniaków?
Wódki z ziemniaków można rozpoznać przede wszystkim po kremowym, łagodnym profilu smakowym. Mają one większe szanse wpisać się w preferencje wszystkich gości na wszelakich imprezach okolicznościowych. Delikatny smak sprawia, że stanowią one świetną bazę do drinków. Są one wybierane częściej niż wódki zbożowe przez osoby, które wolą subtelniejsze alkohole.
To także świetna propozycja dla tych, którzy chcą się przekonać na własnej skórze, że wódki mogą różnić się od siebie smakiem. Osoby te z pewnością wyczują wyższy poziom słodyczy i charakterystyczną kremowość.